Rijbewijs voor de auto: categorie B

Rijschool Wateringen leidt o.a. op voor het behalen van het CBR praktijkexamen voor de personenauto categorie B. Om rijlessen te mogen nemen voor de personenauto, moet je minimaal 16.5 jaar oud zijn.

Normaal gesproken les je 1 of 2 keer per week. Het beste is het om lessen van 90 minuten te nemen. Het is statistisch bewezen dat dit de snelste resultaten oplevert, dus minder lessen!

Uiteraard kun je ook lessen van 60 of 120 minuten nemen. De afspraken maak je gewoon met je instructeur of de planning van de rijschool. Je wordt thuis of op een ander adres in de buurt opgehaald en weer terug gebracht.

Je bent niet verplicht om de rijles altijd op dezelfde dag en tijdstip te rijden; samen met je instructeur of de planning plan je de rijlessen in.

Gemiddeld heeft een leerling tussen de 25 en 40 lesuren nodig om klaargestoomd te worden voor het CBR examen. Dit is afhankelijk van het begin niveau en de snelheid waarmee de individuele leerling vorderingen maakt. Je leeftijd speelt mee en ook of je al verkeerservaring hebt of zelfs al een rijbewijs van een andere categorie (bijvoorbeeld brommer (AM) of motorfiets (A).

De opleiding bestaat uit 3 gedeeltes. Tijdens de eerste fase leer je het voertuig kennen en te beheersen. In deze fase heb je nog veel hulp nodig van de instructeur, die altijd de veiligheid goed voor je in de gaten houdt. In de fasen daarna komt het accent steeds meer te liggen op de verkeersdeelname en het juiste gedrag in het verkeer en ook moeten een aantal bijzondere verrichtingen aangeleerd worden die je desgevraagd moet kunnen uitvoeren tijdens het examen.

Alle vorderingen worden netjes bijgehouden op de Instructie Vorderingen Kaart, zodat de instructeur je elke les kan laten zien hoe ver je bent. In de lesauto wordt natuurlijk niet gerookt en ook wordt er niet getelefoneerd in jouw tijd.

Het examen wordt aangevraagd als je op ongeveer 2/3 van de opleiding bent. De instructeur bepaalt (in overleg) of je er aan toe bent of niet. Het heeft namelijk weinig zin om bij het CBR examen te doen als je er nog niet aan toe bent. De examinator van het CBR prikt daar feilloos doorheen. De wachttijd voor het examen na de aanvraag kan tot 8 weken in beslag nemen. Je hebt dan dus nog genoeg tijd om alles tot in de puntjes te leren. De instructeur en de auto gaan mee naar het examen. Je doet dus in dezelfde auto examen als die waarin je les hebt gekregen. (normaal gesproken)


Rijbewijs voor de motor: categorie A

Bij Rijschool Wateringen kan je ook motorrijles nemen. Voor dit doel zijn er 2 nieuwe Kawasaki ER6N-ABS aangeschaft voor de A en de A2 categorie en een KTM Duke 125 voor de A1  (11KW) categorie. Dit zijn makkelijk hanteerbare motoren. De Kawasaki's zijn uitgerust met ABS zodat het slipgevaar verminderd wordt bij harde rem acties.

Je leeftijd bepaalt voor welke rijbewijscategorie je examen mag doen.

18 jaar: Examen A1,  Motor KTM Duke 125 met vermogen van 11 KW.

20 Jaar: Examen A2, Motor Kawasaki ER6N-ABS  met vermogen van 35 KW

24 Jaar (of 22 jaar en minstens 2 jaar in bezit van rijbewijs categorie A2): Examen A, Motor Kawasaki ER6N-ABS  met vermogen van 53 KW 

Om het motorrijbewijs te halen moet je een theorie certificaat behalen en 2 praktijkexamens doen. Eerst een examen voertuigbeheersing (AVB) en daarna een examen verkeersdeelname (AVD). Heb je al een auto rijbewijs dan kun je direct met motor lessen beginnen, anders moet je eerst je theorie-certificaat behalen.

Voor het examen voertuigbeheersing (AVB) oefen je op een parkeerterrein om de 12 vereiste oefeningen te leren. Hiermee leer je de motor te beheersen bij langzame en snelle manoeuvres.

Nadat je het AVB examen succesvol hebt afgerond verplaatst het accent naar de deelname aan het verkeer in de stad en op de snelweg en wordt je klaargestoomd voor het AVD examen.

Beschermende motorkleding en handschoenen en eventueel een helm kun je lenen van de rijschool tijdens je les. Je moet wel zelf voor stevige enkelbedekkende schoenen of laarzen zorgen (geen gympen).

Als je liever zelf alvast kleding of laarzen en helmen wilt aanschaffen dan hebben we een


interessante aanbieding.

Voor leerlingen van Rijschool Wateringen geldt op vertoon van hun leskaart een

korting van 15% op kleding, helmen en laarzen bij Van Veen Motoren in Wateringen

Logo Van Veen Motoren